Wat leidde tot de oprichting van de Premier League?
Tegenwoordig is praten over de Engelse Premier League hetzelfde als praten over de beste voetbalcompetitie ter wereld met alle luxe, glamour en spektakel die daarbij horen - een competitie waarin bijna elke voetballer ter wereld wil spelen. Dit was echter niet altijd het geval en in feite was het praktisch het tegenovergestelde, want aan het eind van de jaren tachtig was het landschap van het Engelse voetbal volkomen duister, zonder aanwijzingen voor wat er in de volgende decennia zou komen.In het midden van de jaren 70
begon een periode van sportief succes voor de Engelse clubs die zich op het Europese toneel begonnen te begeven dat tot dan toe gedomineerd werd door de Spanjaarden, Italianen en Nederlanders, met een belangrijke reeks trofeeën van de oude Europa Cup waarin ze 7 edities in 8 jaar wonnen (alleen onderbroken door Hamburg SV in 1983), verdeeld in 4 bekers voor Liverpool FC (die van Dalglish, Souness en Paisley), 2 voor Nottingham Forest (onder leiding van de legendarische Brian Clough) en één voor Aston Villa (met dat onvergetelijke doelpunt van Peter Withe).
Maar ondanks deze verwezenlijkingen op het veld waren er te veel onveilige omstandigheden die de fans weghielden uit de stadions, zowel door de deplorabele omstandigheden als door de groeiende aanwezigheid van hooligans die veel terrein wonnen in het Engelse voetbal, waardoor elke wedstrijd een potentiële veldslag werd. In 1985 zouden twee van de drie incidenten plaatsvinden die het glas zouden doen overlopen en het voetbal in Engeland een draai van 180° zouden geven en de basis zouden leggen voor wat nu de Premier League is.
Tragedies van de jaren 80
Op 11 mei 1985 werd de laatste ronde van het kampioenschap van de Derde Divisie gespeeld, waarbij de plaatselijke ploeg, Bradford City, kampioen van de categorie, Lincoln City ontving, in het Valley Parade stadion. Het stadion behield delen van zijn oorspronkelijke structuur uit 1886, zoals het houten dak van de hoofdtribune, waarover het stadsbestuur verschillende aanbevelingen had gedaan wegens de risico's die aan die toestand verbonden waren, naast andere die het stadion had. Bradford City was van plan het dak tegen het einde van het seizoen te vervangen door een dak van staal, maar in de wedstrijd tegen Lincoln City was er een brand op de hoofdtribune waarbij 56 mensen omkwamen.In de finale van de Europacup datzelfde jaar, slechts enkele dagen na de gebeurtenissen in het stadion van Bradford City, die werd gespeeld in het Heizelstadion in Brussel, België, tussen Juventus en Liverpool, gingen enkele fans van de Rode club, kennelijk onder invloed van alcohol, fans van de Italiaanse club te lijf die zich in een neutrale zone bevonden, vanwaar zij naar een muur werden gebracht waartegen zij in botsing kwamen, waarbij doden en zwaargewonden vielen. De muur zelf begaf het, waardoor sommigen zich konden redden, terwijl anderen dood neervielen. Hierdoor kreeg Liverpool een sanctie van de UEFA die hem voor 7 jaar (later teruggebracht tot 6 jaar) deelname aan Europese competities verbood, evenals alle Engelse clubs voor een periode van 5 jaar.
In deze context werd de Engelse competitie duidelijk voorbijgestreefd door haar tegenhangers in Italië en Spanje, aangezien het aantal toeschouwers in de stadions aanzienlijk lager was dan in deze competities, wat destijds een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor voetbalclubs was omdat het kampioenschap nauwelijks op televisie werd uitgezonden. Bovendien was de realiteit van het Engelse voetbal niet aantrekkelijk voor de beste spelers van de wereld, die de Britse eilanden liever verlieten en in andere van de voornoemde competities uitkwamen of de aanbiedingen van Engelse clubs gewoonweg niet in overweging namen, wat een negatieve invloed had op de plaatselijke competitie.
In 1989, toen het Engelse voetbal zich op het laagste en donkerste punt in zijn geschiedenis bevond, werd voor het begin van de halve finale van de FA Cup tussen Liverpool en Nottingham Forest, die zou worden gespeeld in het Hillsborough Stadium in Sheffield, door de politie toestemming gegeven om poort C te openen met de bedoeling de tribunes snel te vullen voor het begin van de wedstrijd, Als gevolg van de opeenhoping van mensen buiten het stadion en de opwinding bij het betreden van de Likewise ontstond er echter een "lawine" van mensen waardoor zij zich in dat deel van de tribune zozeer opstapelden dat de aanbevolen capaciteit werd overschreden, met de dood van 94 mensen tot gevolg, hoewel het dodental dagen later zou stijgen tot 96.
Het begin van de verandering
Naar aanleiding van dit incident, dat bekend is geworden als de Hillsborough-ramp, heeft de Engelse justitie een onderzoek ingesteld en een reeks aanbevelingen gedaan om de twee belangrijkste oorzaken van de ramp te verbeteren: de falende politiecontrole en de overschrijding van de capaciteit van een deel van het stadion. In dit verband werd besloten om op wedstrijddagen speciale politiecontroles uit te voeren en werd het toeschouwers verboden om te staan, dat wil zeggen dat elke toeschouwer een stoel toegewezen moest krijgen, dit om te voorkomen dat de capaciteit van het stadion zou worden overschreden.De Engelse clubs van de eerste divisie hadden een periode van 4 jaar om hun stadions voor dit doel aan te passen, terwijl de clubs van de lagere divisies maximaal 9 jaar hadden om dit te doen. De maatregelen die werden genomen op het gebied van veiligheid begonnen zich te vermengen met nieuwe economische en zakelijke ideeën die de voorzitters van de belangrijkste Engelse clubs toepasten als een manier om door de situatie van het voetbal in Engeland te worden meegesleept. Zo begonnen in 1990 de bijeenkomsten voor de vorming van een nieuw kampioenschap dat het toernooi van de Eerste Divisie zou vervangen, tussen de vertegenwoordigers van de grote vijf clubs (Manchester United, Arsenal, Everton, Tottenham Hotspur en Liverpool) en de directeuren van de Engelse televisie.
De oprichting van een soort Super League (misschien heeft u de term al eens gehoord) was iets dat al in de jaren 80 in het Engelse voetbal klonk als een voorstel om het product te verbeteren en uit de ingewikkelde situatie te komen die de spelers destijds bij Engelse clubs meemaakten.
In 1990 was het voorstel dat voortvloeide uit de vergaderingen dat van een elitecompetitie waarbij de inkomsten uit televisierechten en andere sponsoring van de competitie alleen zouden worden verdeeld over de deelnemende clubs van die Super League in plaats van over alle clubs die de Super League vormden. Football League (de bond die alle Engelse voetbaldivisies bestuurde), zoals tot dan toe het geval was, wat weliswaar de clubs in de lagere competities bevoordeelde, maar niet handig was voor de belangrijkste clubs in Engeland, die de belangrijkste deelnemers aan de vergaderingen waren en die met de vorming van de nieuwe competitie onafhankelijk van de Football League over televisiecontracten zouden gaan onderhandelen. Die bijeenkomsten mondden uit in de vorming van de Premier League.