De grootste "verraders" in de voetbalgeschiedenis (Deel 1)
De passie die voetbal bij velen van ons opwekt, doet ons vaak vergeten dat het prachtige spel voor de meeste mensen die erbij betrokken zijn gewoon een baan is, los van enige emotionele band die ze wel of niet hebben. Daarom kan het soms als zo erg worden beschouwd wanneer een speler naar een rivaliserend team gaat dat ze als verraderlijk worden geclassificeerd.In dit opzicht hebben we het eerste deel van de spelers die als de grootste "verraders" in de voetbalgeschiedenis worden beschouwd, omdat ze rechtstreeks van het ene team naar hun historische rivaal gingen.
Robin van Persie (Arsenal - Manchester United)
De Nederlander Robin van Persie groeide van een jonge belofte uit tot een ster, aanvoerder en maatstaf in zijn acht jaar bij de Gunners, waar hij het einde van de Invincibles meemaakte, een periode waarin Arsenal niet bijzonder succesvol was. In 2012 vroeg de speler aan het bestuur van Arsenal om topaankopen om het team te helpen de Premier League te winnen, maar hij kreeg een negatieve reactie omdat de economie van de club boven de sportieve belangen werd gesteld.Wetende dat hij nog maar één jaar contract had bij Arsenal, zette de Nederlander de club onder druk om een aanbod van Manchester United te accepteren. Zijn bedoeling was om de Premier League te winnen, iets wat hij in zijn eerste seizoen bij de Red Devils zou bereiken.
Hugo Sánchez (Atlético de Madrid - Real Madrid)
De Mexicaanse spits bracht vier jaar door bij Atlético de Madrid, waar hij een moeizame start had, maar geleidelijk verbeterde totdat hij in het seizoen 1984-85 de Pichichi (topscorer in de Spaanse competitie) werd. Aan het einde van dat seizoen nam Ramón Mendoza het over als de nieuwe voorzitter van Real Madrid en hij was geobsedeerd geraakt door het binnenhalen van Hugo Sánchez, terwijl Sánchez vastbesloten was om voor Real Madrid te spelen.Destijds was Atlético de Madrid een club met weinig leden, en ze keurden de overstap van de Mexicaanse spits naar de stadsrivaal niet goed, wat leidde tot een manoeuvre waarbij de speler zogenaamd tekende voor het Mexicaanse UNAM en enkele dagen later werd overgedragen aan Real Madrid. Sánchez werd vier keer Pichichi en won vijf opeenvolgende landstitels.
Denis Law (Manchester United - Manchester City)
De Schot maakte naam bij Huddersfield Town, waar hij de interesse wekte van verschillende grote clubs in Engeland, zoals Manchester United en Liverpool, hoewel het uiteindelijk Manchester City was dat hem wist vast te leggen. Na een jaar bij de Citizens en een seizoen bij Torino, kwam hij terecht bij Manchester United, waar hij 11 jaar van zijn carrière zou doorbrengen en een van de belangrijkste spelers in de clubgeschiedenis zou worden. In zijn laatste fase als Red Devil ging het niet goed met de club, wat ertoe leidde dat Law werd vrijgegeven en een contract tekende bij Manchester City.In 1974, op de laatste speeldag van de competitie, met Manchester United op degradatieplekken, werd de Manchester derby gespeeld. In de 75e minuut gaf Francis Lee een assist op Law, die het enige doelpunt van de wedstrijd maakte, waarmee de degradatie van de Red Devils werd bezegeld. Dit was merkwaardig genoeg de laatste bal die hij als profspeler aanraakte, want na die wedstrijd ging hij met pensioen.
Bernd Schuster (Barcelona - Real Madrid - Atlético de Madrid)
In 1980 arriveerde een jonge Schuster in Catalonië om te tekenen voor FC Barcelona als een veelbelovend talent van het Duitse voetbal. Hij zou daar acht jaar blijven en zich vestigen als een van de beste middenvelders van Europa in die tijd. Der Blonde Engel beëindigde zijn contract bij Barcelona en ging naar de eeuwige rivaal, Real Madrid, waar hij twee jaar doorbracht voordat hij naar Atlético de Madrid verhuisde, de stadsrivaal van Los Blancos.De Duitser is een duidelijk voorbeeld van een speler die voetbal als een baan beschouwde en zijn sportieve beslissingen nam zonder belang te hechten aan sentimentaliteit of emotionele aspecten.
Ashley Cole (Arsenal - Chelsea)
Ashley Cole was een andere Arsenal-speler die, in dit geval, het hoogtepunt van de Invincibles meemaakte en besloot de Gunners te verlaten, hoewel de reden in dit geval voornamelijk financieel leek te zijn.Tijdens het seizoen 2005-06 had Cole contacten met Chelsea en Jose Mourinho (toenmalig Chelsea-manager), wat ertoe leidde dat alle betrokkenen door de Premier League werden gestraft. De speler kreeg problemen met Arsenal, wat resulteerde in een gespannen relatie die eindigde met de overstap naar de Blues, in ruil voor William Gallas en 7 miljoen euro.
Andrea Pirlo rechts toen hij voor Juventus speelde
Andrea Pirlo (Inter - AC Milan - Juventus)
Het geval van Andrea Pirlo is vergelijkbaar met dat van Schuster, aangezien hij rechtstreeks door drie rivaliserende teams ging. Opgeleid bij Brescia, werd Pirlo in 1998 door Inter Milan getekend, waar hij niet veel speelminuten kreeg en tweemaal werd verhuurd. In 2001 verhuisde hij naar AC Milan in een transferperiode waarin beide teams verschillende uitwisselingen met elkaar deden.Tijdens zijn tien jaar bij de Rossoneri werd Pirlo een belangrijk onderdeel van een team dat minstens één keer elke trofee won waarvoor het speelde, inclusief twee UEFA Champions Leagues. In 2011, op 32-jarige leeftijd en met minder relevantie bij Milan, verlengde Pirlo zijn contract niet en was hij vrij om te tekenen voor de club van zijn keuze. Dat werd uiteindelijk Juventus, waar hij erg belangrijk zou worden en vier opeenvolgende landstitels won in de vier jaar dat hij in Turijn verbleef.
Luis Figo (Barcelona - Real Madrid)
Hij is duidelijk het boegbeeld van "verraad" in het wereldvoetbal, aangezien hij niet alleen rechtstreeks van FC Barcelona naar Real Madrid ging, maar ook enkele maanden vóór de ondertekening een voorcontract met de witte club had onderhandeld, terwijl hij publiekelijk ontkende contact te hebben gehad.Het was de belangrijkste verkiezingsbelofte van Florentino Pérez om in 2000 te worden gekozen als president van Real Madrid tijdens zijn eerste termijn, en ondanks hoe ondenkbaar het op dat moment leek, stemde de ster van FC Barcelona ermee in om te tekenen voor de eeuwige rivaal, voornamelijk aangetrokken door een zeer goed financieel aanbod. Die ondertekening maakte Figo een van de meest gehate spelers door fans van de Catalaanse club, wat leidde tot demonstraties zoals het gooien van een varkenskop tijdens de wedstrijd Barcelona-Real Madrid in oktober 2000, zijn eerste El Clasico met het witte shirt.
Voor degenen die zich nog verder willen verdiepen in de "Figo-affaire", heeft Netflix een aardige documentaire hierover.
De lijst met vergelijkbare gevallen is vrij uitgebreid en daarom hebben we besloten het artikel in twee delen te verdelen en geen relevante gevallen buiten de lijst te laten.