De FA Cup - De Oudste Voetbalcompetitie
De Football Association Challenge Cup, of kortweg de FA Cup, is een jaarlijks knock-outtoernooi voor Engelse voetbalploegen. Het werd voor het eerst gespeeld in 1871 en is daarmee het oudste toernooi dat op nationaal niveau wordt georganiseerd.Het is vernoemd naar de Football Association, die ook de organisator is. De competitie wordt nu de Emirates FA Cup genoemd omdat Emirates de hoofdsponsor is.
De deelnemers
De competitie is bestemd voor alle ploegen in het Engelse Football League-systeem. Het omvat de 92 profploegen die deel uitmaken van de Premier League, The Championship, Leagues I en II en alle andere ploegen tot en met divisie 10. De ploegen van de eerste vier divisies van de Engelse Football Leagues zijn echter automatisch speelgerechtigd.In totaal bestaat het toernooi uit 12 willekeurig samengestelde rondes die leiden tot de halve finales en de finale. FA Cup-deelnemers worden niet gerangschikt. Het toernooi hanteert echter wel een plaatsingssysteem waarbij rekening wordt gehouden met het competitieniveau. Dit zorgt ervoor dat teams uit de hogere divisies pas in een latere fase aan het toernooi beginnen.
Het eerste deel van de competitie zijn de kwalificaties, waarna 32 ploegen die uit de lagere divisies komen, doorstoten naar het tweede deel, de 'echte' competitie. Daar komen ze uit tegen 48 profteams uit League I en II.
De clubs uit de Championship en de Premier League komen als laatste in de competitie en worden geloot tegen de clubs die zich hebben gekwalificeerd na de achtste ronde. Dit is het derde deel van de competitie.
Het model van de competitie
Het toernooi begint elk jaar in augustus en wordt in de 12 ronden als een knock-outwedstrijd gespeeld. Deze ronden eindigen in twee halve finales en een finale die vaak in mei wordt gespeeld.De wedstrijden in elke ronde worden willekeurig geloot. Tot de 'echte' vijfde ronde (wat voor sommige dan al de 10 ronde kan zijn) wordt elke wedstrijd die in een gelijkspel eindigt slechts eenmaal herspeeld.
De eerste zes rondes van het toernooi zijn kwalificaties waarvan de loting is georganiseerd volgens de regio. Bij de laatste zes rondes, de 'echte' rondes, wordt er geen rekening meer gehouden met de regio's. Alle teams zitten in samen en worden willekeurig geloot.
Teams van divisie negen en tien beginnen de competitie in de eerste kwalificatieronde, de 'extra voorronde', waarna clubs uit hogere divisies ronde per ronde aansluiten.
De eerste 2 rondes, de extra voorronde en de voorronde, worden in augustus gespeeld, terwijl de derde tot en met de zesde ronde in september en oktober worden gehouden. De volgende zes rondes (de 'echte' rondes) en de finales worden gespeeld tussen november en 1 mei.
De Bekerwinnaars en de Records
Arsenal heeft de meeste overwinningen op haar naam staan met 14 stuks, gevolgd door Manchester United met 12 overwinningen. Chelsea, Bolton Wanderers en Blackburn Rovers zijn de ploegen met de meeste opeenvolgende overwinningen (drie), terwijl Arsenal de meeste finales heeft gespeeld, namelijk 21 keer.Leicester City heeft vier finales bereikt zonder er één van te winnen. Bolton Wanderers plaatste zich voor vijf finales en won ze allemaal.
Als we naar de spelers kijken, heeft Ashley Cole het toernooi zeven keer gewonnen en is hierdoor de speler met de meeste overwinningen. Hij deed dit drie keer voor Arsenal en vier keer toen hij voor Chelsea speelde.
Arsène Wenger is de coach met de meeste overwinningen. Hij won de trofee zeven keer als coach van Arsenal.
De winnaar van het toernooi speelt het volgende jaar in de Community Shield tegen de winnaar van de Engelse Premier League. Ook kwalificeren ze zich voor de UEFA Europa League van het volgende seizoen.